Przyprawy i zioła

Czosnek

Kategoria: Przyprawy i zioła

Istnieje wiele sposobów przygotowania czosnku, wszystko zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać w potrawie. Jedno jest pewne: unikajmy wyciskarek. Pamiętajmy żeby kupować polski czosnek, przeważnie jest lekko fioletowy. Podczas smażenia nie wolno dopuścić do przypalenia czosnku, wydziela się wtedy gorzkawy smak, który może popsuć całą potrawę.

 

1. W przypadku uzyskania łagodnego smaku, używamy całych ząbków czosnku. Przed wrzuceniem warto lekko je rozgnieść nożem. Można także po jakimś czasie przyrządzania potrawy wyłowić czosnek.

2. W przypadku średnio intensywnego smaku, czosnek trzeba pokroić w jak najcieńsze plasterki, najlepiej prawie przezroczyste.

3. W przypadku najintensywniejszego aromatu, czosnek po prostu siekamy jak najdrobniej.

Imbir

Kategoria: Przyprawy i zioła

Blisko spokrewniony z innymi przyprawami – ostryżem długim (kurkumą) i kardamonem malabarskim – imbir jest używany do celów leczniczych i jako przyprawa od co najmniej 5000 lat. Na całym świecie znany jest z właściwości łagodzenia wymiotów, porannych nudności oraz innych dolegliwości trawiennych. Używany: dania z kuchni azjatyckiej, kasze, ciastka, puddingi, kompoty, pasztety, marynaty, grzane wino i piwo.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl