Owoce

Placki z jabłkami

Kategoria: Owoce

Polska jabłkiem stoi. Oto prosty i szybki przepis na placki z jabłkami - racuchy.

Placki z jabłkami - racuchy

Składniki:

  • szklanka mąki (250 g),
  • szklanka ciepłego mleka (200 ml),
  • 4 kwaśne jabłka,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
  1. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie),
  2. Mleko wlewamy do miski i powoli dodajemy mąkę, tak żeby nie zrobiły się grudki. Miksujemy do gładkiej konsystencji,
  3. Oddzielamy żółto od białka, białka ubijamy na sztywną pianę,
  4. Dodajemy żółtko, ubite białko,  proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i miksujemy,
  5. Do masy dodajemy jabłka i uwaga mieszamy delikatnie łyżką,
  6. Łyżką nakładamy porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.
  7. Smażymy 1–2 minuty z każdej strony (do złotego koloru),
  8. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl