Mule w białym winie

Kategoria: Małże

Mule to niewielkie małże o zachwycającym swoją delikatnością smaku. Odsyłam do artykułu, a oto bardzo fajny i szybki przepis:Mule w białym winie 1

 

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- mule świeże lub mrożone,

- średnia cebula,

- cztery ząbki czosnku,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- jeden pęczek drobno posiekanej pietruszki,

- białe wytrawne wino około jednej szklanki.

 

Przygotowanie:

Tutaj opiszę sposób przygotowania muli mrożonych. Tutaj sposób na mule świeże. Zamrożone mule przekładamy na durszlak i czekamy do całkowitego rozmrożenia.

Mule w białym winie 2

 

1. Rozgrzewamy oliwę, cebulę kroimy w drobną kostkę wrzucamy na patelnię lub głęboki garnek (w zależności ile mamy muli), czekamy aż się zeszkli. Ząbki czosnku siekamy jak najdrobniej i dodajemy do cebuli. Smażymy około 2 minut.

2. Dodajemy mule i białe wino, połowę pietruszki i smażymy 10, 15 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając. Czekamy aż wino odparuje.

3.a końcu posypujemy pozostałą pietruszką.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl