Krewetki koktajlowe w sosie pomidorowym

Kategoria: Krewetki

Przepis na krewetki koktajlowe podpatrzyłem w małej tawernie portowej w mieście Chania na zachodzie Krety. Krewetki koktajlowe w sosie pomidorowymJeśli będziecie w tym mieście polecam właśnie udać się do prawdziwego rybackiego portu a ominąć port główny gdzie zawsze jest masa turystów. Wystarczy przejść za muzeum i skręcić w lewo wzdłuż murów, potem bulwarem, mijamy po prawej basen, cichy i spokojny plac zabaw i już jesteśmy.

 

Potrzebne nam będzie w zależności od tego jak chcemy podać duże naczynie lub 6 małych miseczek do zapiekania. Uwaga! Danie można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to odparowanie całej wody z sosu pomidorowego i jak najdokładniejsze osuszenie krewetek - uzyskamy wtedy coś w rodzaju gęstego gulaszu. Jeśli tego nie zrobimy wyjdzie nam pożywna zupka.

 

Czas: około 2 godziny

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- krewetki koktajlowe 0,5 kg,

- 2 średnie cebule,

- 3 ząbki czosnku,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 3 puszki pomidorów lub w lecie 1,5 kg świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki,

- ser feta,

- twardy starty ser typu parmezan lub np. polski kolumb,

- bazylia,

- oregano,

- tymianek,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach).

 

Przygotowanie:

1. Krewetki przekładamy do durszlaka, przepłukujemy ciepłą wodą i zostawiamy aż do całkowitego odsączenia.

2. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), cebulę kroimy w drobną kostkę wrzucamy na patelnię, czekamy aż się zeszkli. Ząbki czosnku kroimy w jak najcieńsze plasterki i dodajemy do cebuli. Smażymy około 2 minut.

3. Dodajemy pomidory, bazylię, oregano, tymianek, sól i pieprz.

4. Dusimy około 40 minut.

5. Krewetki układamy na dnie naczynia i zalewamy sosem pomidorowym.

6. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi na 20 minut.

7. W połowie czasu pieczenia na górze układamy plastry sera feta i posypujemy startym serem.

8. Zapiekamy do zarumienia.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl