Chili con carne

Kategoria: Wołowina

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 4

Chili con carne

 

Składniki:

- 0,5 kilo mielonego mięsa wołowego,

- 1 duża drobno posiekana cebula,

- 1 łyżki oliwy do smażenia,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno pokrojona czerwona papryka,

- ostra papryczka chili (żywa lub suszona), ilość wedle uznania,

- 1 puszka pomidorów lub w lecie 3 duże świeże pomidory bez skórki,

- puszka czerwonej lub czarnej fasoli,

- 1 mała puszka kukurydzy,

- łyżeczka kminu rzymskiego,

- łyżeczka oregano,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni na oliwie smażymy cebulę razem aż się zeszkli.

2. Dodajemy czosnek i wołowinę, smażymy aż mięso zbrązowieje.

3. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano i kuminem rzymskim. Od czasu do czasu mieszamy. Dusimy 10, 15 minut.

4. Dodajemy paprykę i dusimy kolejne 10 minut.

5. Na końcu dodajemy fasolę i kukurydzę (dokładne przepłukaną zimną wodą), dusimy kila minut. Jeśli masa jest za gęsta, możemy podlać wodą.

6. Podajemy z tortillą lub ryżem i odrobiną śmietany.

 

Smacznego.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl