Kotlety

Kotlet mielony tradycyjny

Kategoria: Kotlety

Kotlety mielone to nasz polskie tradycje danie domowe. Jest to przepis naprawdę prosty. Najlepsze kotlety mielone domowe robi się z mięsa mielonego wieprzowego i wołowego w proporcji 40/60. To chyba najbardziej klasyczny przepis, sprawdzony w setkach polskich dziesiątkach domów. Jednak wymaga on uwzględnienia kilku "sztuczek": cebule kroimy bardzo drobno i zarumieniamy najlepiej na maśle przed dodaniem do mięsa, koniecznie trzeba dodać suchą bułkę namoczoną w mleku i najważniejsze: najlepiej kotlety usmażyć na prawdziwym smalcu i dodatkowo jej poddusić.

 

Czas: około 1 godzin plus czas potrzebny na smażenie i duszenie

Ilość porcji: na 10 - 15 kotletów

 

Składniki:

Tradycyjny kotlet mielony

- 600 g mielonej wieprzowiny,

- 400 g mielonej wołowiny,

- 3 duże cebule,

- opcjonalnie 1 ząbek czosnku (nie wszystkim smakuje),

- 2 jajka,

- 1 czerstwa bułka,

- bułka tarta,

- mleko,

- 2 łyżki masła,

- smalec do smażenia,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Czerstwą bułkę tartą namaczamy w mleku około 5, 10 minut.

Tradycyjny kotlet mielony z ziemniakami

2. Cebule siekamy bardzo drobno i podsmażamy na patelni na maśle na złoto, na koniec smażenia dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek.

3. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do dużej miski, dodajemy mięso, wbijamy jajka, odsączoną bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Wszytko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy.

4. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron (jeśli mają być na później to nie smażymy mocno).

6. Kotlety nadają się do jedzenia, ale najlepsze będą jeśli je poddusimy - do garnka dajemy 2 łyżki masła, trochę wody, wkładamy kotlety, przykrywamy garnek przykrywką. Dusimy na małym ogniu około 15 - 20 minut.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl