Gulasz wołowy

Kategoria: Gulasz

Czas: około 3 godziny

Ilość porcji: 4-6

Gulasz wołowy z kaszą wiejską

 

Składniki:

- 1/2 szklanki tłuszczu wieprzowego lub boczku pokrojonego w plasterki,

- 1 duża drobno posiekana cebula,

- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek do smażenia,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekany seler naciowy,

- 4 marchewki pokrojone w półplasterki,

- 750 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę,

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

- 1 puszka pomidorów lub w lecie 3 duże świeże pomidory bez skórki,

- drobno posiekana pietruszka lub majeranek,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach).

 

Gulasz wołowy z kaszą wiejską

Przygotowanie:

1. Cebulę razem z boczkiem lub tłuszczem podsmażamy w dużym garnku aż zmięknie.

2. Dodajemy oliwę, czosnek, marchewkę i seler, smażymy przez około 5 minut.

3. Dodajemy wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ciągle mieszając aż mięso się zarumieni.

4. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje.

5. Dodajemy pomidory i gotujemy przez 10 minut ciągle mieszając.

6. Wlewamy zimną wodę, tyle żeby przykryła mięso.

7. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż do momentu kiedy sos stanie się ciemny i gęsty.

8. Na końcu dodajemy pietruszkę lub majeranek.

 

Smacznego.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl