Forszmak lubelski

Kategoria: Gulasz

Forszmak lubelski to rodzaj smacznego, pożywnego gulaszu z ogórkami kiszonymi, papryką, pomidorami, o smaku winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego (Vorschmak - przystawka od vor - przed + schmackhaft - smaczny, apetyczny). Jest to danie o konsystencji zawiesistej (zbliżonej do gulaszu) o barwie ceglastej.

 

Czas: około 2 godziny

Ilość porcji: 10

forszmak lubelski

 

Składniki:

- różne wędliny (szynka, kiełbasa, polędwica),

- 20 dg boczku,

- jedna duża cebula,

- dwa ząbki czosnku,

- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia,

- trzy puszki pomidorów,

- trzy duże papryki,

- pięć dużych ogórków kiszonych,

- pół kilograma pieczarek,

- dwie łyżki łagodnej papryki w proszku,

- ostra papryka w zależności od gustu,

- jeden litr bulionu warzywnego,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach),

- cztery listki laurowe,

- kilka ziarenek ziela angielskiego,

- jedna lub dwie łyżki śmietany.

 

Przygotowanie:

1. Mięso, ogórki, paprykę, pieczarki kroimy w cienkie paseczki o długości mniej więcej 2 cm.

2. Rozgrzewamy olej, cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, czekamy aż się zeszkli.

3. Kroimy drobno czosnek, dorzucamy do cebuli, smażymy chwilę.

4. Dodajemy mięso i smażymy około 10 minut mieszając.

5. Dodajemy paprykę, pieczarki, sól i pieprz i smażymy 2 minuty.

6. Dodajemy 3 puszki pomidorów i dusimy 20 minut.

7. Przekładamy wszystko do dużego garnka z bulionem.

8. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy wszystko okolo 10 minut. Dodajemy ogórki kiszone i dusimy 10 minut aż forszmak zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

9. Można dodać odrobinę śmietany dla zabielenia.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl