Gulasz

Forszmak lubelski

Kategoria: Gulasz

Forszmak lubelski to rodzaj smacznego, pożywnego gulaszu z ogórkami kiszonymi, papryką, pomidorami, o smaku winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego (Vorschmak - przystawka od vor - przed + schmackhaft - smaczny, apetyczny). Jest to danie o konsystencji zawiesistej (zbliżonej do gulaszu) o barwie ceglastej.

 

Czas: około 2 godziny

Ilość porcji: 10

forszmak lubelski

 

Składniki:

- różne wędliny (szynka, kiełbasa, polędwica),

- 20 dg boczku,

- jedna duża cebula,

- dwa ząbki czosnku,

- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia,

- trzy puszki pomidorów lub kilka dojrzałych pomidorów,

- trzy duże papryki,

- pięć dużych ogórków kiszonych,

- pół kilograma pieczarek,

- dwie łyżki łagodnej papryki w proszku,

- ostra papryka w zależności od gustu,

- jeden litr bulionu warzywnego,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach),

- cztery listki laurowe,

- kilka ziarenek ziela angielskiego,

- jedna lub dwie łyżki śmietany 18%.

 

Przygotowanie:

1. Mięso, ogórki, paprykę, pieczarki kroimy w cienkie paseczki o długości mniej więcej 2 cm.

2. Rozgrzewamy olej, cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, czekamy aż się zeszkli.

3. Kroimy drobno czosnek, dorzucamy do cebuli, smażymy chwilę.

4. Dodajemy mięso i smażymy około 10 minut mieszając.

5. Dodajemy paprykę, pieczarki, sól i pieprz i smażymy 2 minuty.

6. Dodajemy 3 puszki pomidorów i dusimy 20 minut lub sparzone pomidory bez skórki.

7. Przekładamy wszystko do dużego garnka z bulionem.

8. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy wszystko około 10 minut. Dodajemy ogórki kiszone i dusimy 10 minut aż forszmak zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

9. Można dodać odrobinę śmietany dla zabielenia.

 

Smacznego

Gulasz wołowy

Kategoria: Gulasz

Czas: około 3 godziny

Ilość porcji: 4-6

Gulasz wołowy z kaszą wiejską

 

Składniki:

- 1/2 szklanki tłuszczu wieprzowego lub boczku pokrojonego w plasterki,

- 1 duża drobno posiekana cebula,

- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek do smażenia,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekany seler naciowy,

- 4 marchewki pokrojone w półplasterki,

- 750 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę,

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

- 1 puszka pomidorów lub w lecie 3 duże świeże pomidory bez skórki,

- drobno posiekana pietruszka lub majeranek,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach).

 

Gulasz wołowy z kaszą wiejską

Przygotowanie:

1. Cebulę razem z boczkiem lub tłuszczem podsmażamy w dużym garnku aż zmięknie.

2. Dodajemy oliwę, czosnek, marchewkę i seler, smażymy przez około 5 minut.

3. Dodajemy wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ciągle mieszając aż mięso się zarumieni.

4. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje.

5. Dodajemy pomidory i gotujemy przez 10 minut ciągle mieszając.

6. Wlewamy zimną wodę, tyle żeby przykryła mięso.

7. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż do momentu kiedy sos stanie się ciemny i gęsty.

8. Na końcu dodajemy pietruszkę lub majeranek.

 

Smacznego.

Rzymski gulasz wołowy

Kategoria: Gulasz

Czas: około 3 godziny

Ilość porcji: 4-6

rzymski gulasz wołowy

 

Składniki:

- 1/2 szklanki tłuszczu wieprzowego lub boczku pokrojonego w plasterki,

- 1 duża drobno posiekana cebula,

- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek do smażenia,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekany seler naciowy,

- 750 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę,

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

- 1 puszka pomidorów lub w lecie 3 duże świeże pomidory bez skórki,

- drobno posiekana pietruszka lub majeranek,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach).

 

Przygotowanie:

1. Cebulę razem z boczkiem lub tłuszczem podsmażamy w dużym garnku aż zmięknie.

2. Dodajemy oliwę, czosnek i seler, smażymy przez około 5 minut.

3. Dodajemy wołowinę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ciągle mieszając aż mięso się zarumieni.

4. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje.

5. Dodajemy pomidory i gotujemy przez 10 minut ciągle mieszając.

6. Wlewamy zimną wodę, tyle żeby przykryła mięso.

7. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż do momentu kiedy sos stanie się ciemny i gęsty.

8. Na końcu dodajemy pietruszkę lub majeranek.

 

Smacznego.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl