Wątróbka drobiowa z cebulą, jabłkami i pieczarkami

Kategoria: Drób i dziczyzna

Wątróbka drobiowa dostarcza wielu składników mineralnych, przede wszystkim znacznych ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi. Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego.
W 100 g wątróbki znajdziemy ponad połowę dziennej dawki witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu.

 

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: w zależności ilości wątróbki

wątrobka drobiowa z cebulą, jabłkami i pieczarkami.jpg

 

Składniki:

- wątróbka drobiowa,

- 4 cebule,

- pieczarki,

- jedno duże jabłko,

- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia,

- opcjonalnie mleko,

- majeranek,

- sól.

 

Przygotowanie:

1. Wątróbkę dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Jeśli mamy czas zalewamy mlekiem i odstawiamy na 1 godzinę.

2. Cebulę kroimy w pióra, pieczarki wedle uznania (ja kroję tak żeby widać było kształt).

3. Na patelnię wlewamy olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i przekładamy usmażone składniki do osobnego naczynia.

4. Na tej samej patelni smażymy wątróbkę delikatnie oprószoną mąką z dwóch stron aż się zarumieni.

5. W miedzy czasie dodajemy majeranek do wątróbki.

6. Dodajemy jabłko pokrojone w małe ćwiartki ze skórką. Smażymy 5 minut.

7. Na końcu łączymy wszystkie składniku czyli do wątróbki z jabłkami dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami.

8. Solimy do smaku.

 

Smacznego.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl