Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Kategoria: Drób i dziczyzna

Czas: około 30 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- 500 g zmielonego mięsa indyka,

- 1 bułka, najlepiej czerstwa (moczymy w wodzie około 30 minut),

- 2 jajka,

- 2 puszki pomidorów w zimie lub w lecie 1 kg świeżych,

- 2 cebule,

Pulpety z indyka z sosem pomidorowym

- oliwa z oliwek do smażenia,

- rozmaryn,

- sól, pieprz,

- opcjonalnie bułka tarta.

 

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu na małym ogniu smażymy pomidory często mieszając (około 15 minut).

2. Cebulę siekamy jak najdrobniej i podsmażamy na patelni na oliwie aż się lekko zezłoci.

3. W dużym naczyniu mieszamy mięso, jajka, bułkę odsączoną z wody, posiekany rozmaryn oraz całą przyrumienioną cebulę razem z oliwą z patelni.

4. Do powstałej masy dodajemy 4 łyżki pomidorów z rondla.

5. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

6. Do powstałej masy możemy dodać odrobinę bułki tartej dla zagęszczenia.

7. Formujemy kulki wielkości dużych śliwek i wkładamy do rondla z pomidorami.

8. Dusimy na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając rondlem.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl