Z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

Kategoria: Z tuńczykiem

makaron penne z tuńczykiem

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- makaron penne,

- średnia cebula,

- dwa ząbki czosnku,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- dwie puszki pomidorów,

- jedna puszka tuńczyka w sosie własnym,

- bazylia,

- oregano,

- tymianek,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach),

- ser parmezan tarty.

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy - połowę czasu gotowania. Odcedzamy. Najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos. Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), cebulę kroimy w drobną kostkę wrzucamy na patelnię, czekamy aż się zeszkli. Ząbki czosnku kroimy w jak najcieńsze plasterki i dodajemy do cebuli. Smażymy około jednej minuty.

3. Dodajemy pomidory, bazylię, oregano, tymianek, sól i pieprz.

4. Dusimy około 30 minut, tyle żeby zredukować sos, dodajemy tuńczyka i dusimy 5 minut.

5. Łączymy sos z makaronem w garnku po gotowaniu i kilka minut gotujemy od czasu do czasu mieszając, czekamy aż makaron wchłonie resztę wody z sosu.

6. Podajemy posypując tartym parmezanem.

 

Smacznego

makaron penne z tuńczykiem

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl