Spaghetti z kurczakiem i cukinią

Kategoria: Z mięsem

Makaron spaghetti z kurczakiem i cukinią

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- makaron spaghetti,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekana cebula,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 0,5 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 1 puszka całych pomidorów poza sezonem,

- 200 dg piersi z kurczaka,

- 1 cukinia,

- bazylia,

- oregano,

- tymianek,

- sól i pieprz do smaku,

- ser parmezan tarty lub inny twardy ser.

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy - połowę czasu gotowania. Odcedzamy (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

3. Dodajemy pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, oregano, tymianek, pieprz i sól.

4. Przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

5. Na drugiej patelni (oczywiście dużej tak żeby wszystkie składniki się zmieściły) smażymy piersi kurczaka pokrojone w kostkę, dodajemy cukinie (także pokrojoną w kostkę) i smażymy około 10 minut mieszając.

6. Usmażone mięso i cukinię dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu.

7. Dodajemy makaron, czekamy aż wchłonie sos. Najlepiej robić to w garnku, w którym gotowaliśmy makaron.

8. Podajemy posypując startym serem.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl