Z mięsem

Bucatini bolognese

Kategoria: Z mięsem

makaron spaghetti bucatini

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- makaron bucatini,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekana cebula,

- 2 łodygi posiekanego selera naciowego,

- 1 drobno pokrojona marchewka,

- szklanka białego wytrawnego wina,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 0,5 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 2 puszki całych pomidorów,

- 500 dg mięsa mielonego,

- 100 g pancetty lub boczku pokrojonego w cienkie paski,

- bazylia,

- oregano,

- sól i pieprz i cukier do smaku,

- ser parmezan tarty.

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy - połowę czasu gotowania. Odcedzamy (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy na patelni oliwę (ja daję dużo), wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

3. Dodajemy seler, marchewkę i pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, cukier i sól.

4. Przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

5. Na drugiej patelni (oczywiście dużej tak żeby wszystkie składniki się zmieściły) smażymy pancette, dodajemy mięso i smażymy około 10 minut mieszając aż zbrązowieje.

6. Usmażone mięso dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu.

7. Dodajemy wino i dusimy około 10 minut mieszając.

8. Dodajemy makaron, czekamy aż wchłonie sos.

9. Podajemy posypując tartym parmezanem.

 

Smacznego

Spaghetti bolońskie

Kategoria: Z mięsem

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- makaron spaghetti,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekana cebula,

- 2 łodygi posiekanego selera naciowego,

- 1 drobno pokrojona marchewka,

- szklanka białego wytrawnego wina,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 0,5 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 2 puszki całych pomidorów,

- 500 dg mięsa mielonego,

- 100 g pancetty lub boczku pokrojonego w cienkie paski,

- bazylia,

- oregano,

- sól i pieprz i cukier do smaku,

- ser parmezan tarty

Spaghetti bolońskie

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy - połowę czasu gotowania. Odcedzamy (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

3. Dodajemy seler, marchewkę i pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, cukier i sól.

4. Przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

5. Na drugiej patelni (oczywiście dużej tak żeby wszystkie składniki się zmieściły) smażymy pancette, dodajemy mięso i smażymy około 10 minut mieszając aż zbrązowieje.

6. Usmażone mięso dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu.

7. Dodajemy wino i dusimy około 10 minut mieszając.

8. Dodajemy makaron, czekamy aż wchłonie sos.

9. Podajemy posypując tartym parmezanem.

 

Smacznego

Spaghetti carbonara

Kategoria: Z mięsem

Przepis na spaghetti alla carbonara w wersji oryginalnej.

 

Czas: około 25 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- 400 g makaronu spaghetti,

- 150 g pancetty,

- cztery jajka,

- oliwa do smażenia,

- oliwa extra vergine,

- sól i pieprz do smaku,

- 100 g startego sera pecorino romano,

- opcjonalnie ja dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Przygotowanie:

Spaghetti alla carbonara

1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu.

2. Rozgrzewamy oliwę do smażenia(około 2 łyżek), pancettę kroimy w wąskie słupki i wrzucamy na patelnię, smażymy aż się troszkę zarumieni.

3. Jajka wbijamy do głębokiej miski, roztrzepujemy widelcem, dodajemy około 1/3 startego sera pecorino, mieszamy razem, dodajemy sól i pieprz.

4. Powstałą masę dolewamy na patelnię do pancetty - smażymy na małym ogniu dosłownie 30 sekund.

5. Dodajemy makaron, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilkę. Ja w tym momencie dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki.

6. Tuż przed podaniem na talerzu posypujemy serem pecorino, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia.

 

Smacznego

Spaghetti z kurczakiem i cukinią

Kategoria: Z mięsem

Makaron spaghetti z kurczakiem i cukinią

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- makaron spaghetti,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekana cebula,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 0,5 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 1 puszka całych pomidorów poza sezonem,

- 200 dg piersi z kurczaka,

- 1 cukinia,

- bazylia,

- oregano,

- tymianek,

- sól i pieprz do smaku,

- ser parmezan tarty lub inny twardy ser.

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy - połowę czasu gotowania. Odcedzamy (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

3. Dodajemy pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, oregano, tymianek, pieprz i sól.

4. Przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

5. Na drugiej patelni (oczywiście dużej tak żeby wszystkie składniki się zmieściły) smażymy piersi kurczaka pokrojone w kostkę, dodajemy cukinie (także pokrojoną w kostkę) i smażymy około 10 minut mieszając.

6. Usmażone mięso i cukinię dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu.

7. Dodajemy makaron, czekamy aż wchłonie sos. Najlepiej robić to w garnku, w którym gotowaliśmy makaron.

8. Podajemy posypując startym serem.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl