Muszle conchiglioni giganti z łososiem

Kategoria: Z łososiem

Muszle conchiglioni giganti z łososiem

 

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- makaron conchiglioni giganti,

- drobne kawałki łososia (może być wędzony),

- 2 ząbki czosnku,

- 1 duża cebula,

- 1 jajka,

- 100 g śmietanki kremówki lub śmietany 12 %,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- drobno posiekana natka pietruszki,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach),

- ser parmezan tarty lub polski twardy ser

- opcjonalnie jedna drobno pokrojona ostra papryczka.

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy. Odcedzamy. (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy oliwę, cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku kroimy w jak najdrobniej. Wrzucamy cebule na patelnię i smażymy aż się mocno zarumieni. Dodajemy na końcu czosnek i opcjonalnie papryczkę.

3. Dodajemy łososia. Chwilkę podgrzewamy.

3. Jajka, parmezan i śmietankę mieszamy razem w kubku dodajemy sól i pieprz.

4. Powstałą masę dolewamy do łososia, cebuli i czosnku na patelnię - smażymy tak żeby nie przypalić przez około 5 minut.

5. Na końcu dodajemy makaron, pietruszkę i podgrzewamy jeszcze przez chwilkę, mieszając tak żeby zamknąć jak najwięcej masy w muszlach.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl