Spaghetti bolognese

Kategoria: Spaghetti

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- makaron spaghetti,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekana cebula,

- 2 łodygi posiekanego selera naciowego,

- 1 drobno pokrojona marchewka,

- szklanka białego wytrawnego wina,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 0,5 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 2 puszki całych pomidorów,

- 500 dg mięsa mielonego,

- 100 g pancetty lub boczku pokrojonego w cienkie paski,

- bazylia,

- oregano,

- sól i pieprz i cukier do smaku,

- ser parmezan tarty

spaghetti bolognese

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy - połowę czasu gotowania. Odcedzamy (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

3. Dodajemy seler, marchewkę i pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, cukier i sól.

4. Przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

5. Na drugiej patelni (oczywiście dużej tak żeby wszystkie składniki się zmieściły) smażymy pancette, dodajemy mięso i smażymy około 10 minut mieszając aż zbrązowieje.

6. Usmażone mięso dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu.

7. Dodajemy wino i dusimy około 10 minut mieszając.

8. Dodajemy makaron, czekamy aż wchłonie sos.

9. Podajemy posypując tartym parmezanem.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl