Spaghetti alla carbonara

Kategoria: Spaghetti

Przepis na spaghetti alla carbonara w wersji oryginalnej.

 

Czas: około 25 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- 400 g makaronu spaghetti,

- 150 g pancetty,

- cztery jajka,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- oliwa extra vergine,

- sól i pieprz do smaku,

- 100 g startego sera pecorino romano,

- opcjonalnie ja dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Przygotowanie:

Spaghetti alla carbonara

1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu.

2. Rozgrzewamy oliwę do smażenia (około 2 łyżek), pancettę kroimy w wąskie słupki i wrzucamy na patelnię, smażymy aż się troszkę zarumieni.

3. Jajka wbijamy do głębokiej miski, roztrzepujemy widelcem, dodajemy około 1/3 startego sera pecorino, mieszamy razem, dodajemy sól i pieprz.

4. Powstałą masę dolewamy na patelnię do pancetty - smażymy na małym ogniu dosłownie 30 sekund.

5. Dodajemy makaron, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilkę. Ja w tym momencie dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki.

6. Tuż przed podaniem na talerzu posypujemy serem pecorino oraz skrapiamy wedle uznania oliwą extra vergine.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl