Bez mięsa

Makaron wstążki ze szpinakiem

Kategoria: Bez mięsa

Bardzo prosty i szybki przepis. Makaron wstążki nidi tagliatelline ze szpinakiem.

 

Czas: około 25 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- 400 g makaronu wstążki nidi tagliatelline,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekana cebula,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- świeże lub mrożone liście szpinaku,

- ser parmezan tarty lub polski twardy ser np bursztyn

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

Makaron wstążki ze szpinakiem

1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.

3. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2, 3 minuty.

4. Wrzucamy szpinak, smażymy około 5 minut mieszając.

5. Dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy smażymy jeszcze 3 minuty ciągle mieszając.

6. Przez podaniem posypujemy serem.

 

Smacznego

Penne w białym sosie

Kategoria: Bez mięsa

Makaron penne w białym sosie

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- makaron penne,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 duża cebula,

- 2 jajka,

- 50 g śmietanki kremówki,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- drobno posiekana natka pietruszki,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach),

- ser parmezan tarty.

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy. Odcedzamy. (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku kroimy w jak najcieńsze plasterki. Wrzucamy cebule na patelnię i smażymy aż się mocno zarumieni. Dodajemy na końcu czosnek.

3.  Jajka, parmezan i śmietankę mieszamy razem w kubku dodajemy sól i pieprz.

4. Powstałą masę dolewamy do cebuli i czosnku na patelnię - smażymy tak żeby nie przypalić przez około 5 minut.

5. Na końcu dodajemy makaron i podgrzewamy jeszcze przez minutę.

 

Smacznego

Spaghetti jak carbonara

Kategoria: Bez mięsa

Przepis na spaghetti carbonara w wersji bez boczku, smak bardzo podobny do oryginalnej carbonary.

 

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- makaron spaghetti,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 duża cebula,

- 2 jajka,

- 100 g śmietanki kremówki lub śmietany 12 %,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,

- sól i pieprz do smaku (pieprz może być w całych ziarenkach),

- ser parmezan tarty lub polski twardy ser.

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy. Odcedzamy. (najlepiej w czasie gotowania przygotowywać sos). Stary włoski trik: Do sosu dodajemy pół kubka wody z makaronu jeśli chcemy go zagęścić.

2. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku kroimy w jak najcieńsze plasterki. Wrzucamy cebule na patelnię i smażymy aż się mocno zarumieni. Dodajemy na końcu czosnek.

3. Jajka, parmezan i śmietankę mieszamy razem w kubku dodajemy sól i pieprz.

4. Powstałą masę dolewamy do cebuli i czosnku na patelnię - smażymy tak żeby nie przypalić przez około 5 minut.

5. Na końcu dodajemy makaron, pietruszkę i podgrzewamy jeszcze przez minutę.

 

Smacznego

Spaghetti z pietruszką

Kategoria: Bez mięsa

Bardzo prosty i szybki przepis. Uwaga makaron spaghetti koniecznie z mąki durum.

 

Czas: około 25 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- 400 g makaronu spaghetti,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 1 drobno posiekana cebula,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- oliwa extra vergine,

- drobno posiekaną natka pietruszki

- ser parmezan tarty lub polski twardy ser np bursztyn.

 

Przygotowanie:

Spaghetti z pietruszką

1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

2. Rozgrzewamy odrobinę oliwy do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.

3. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2, 3 minuty.

4. Do garnka po gotowaniu makaronu, wrzucamy z powrotem spaghetti i dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem.

5. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

6. Dodajemy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz ser. Podgrzewamy odrobinę.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl