Makaron

Długość gotowania makaronu

Kategoria: Makarony

Na większości opakowań podane są zalecenia dotyczące długości gotowania; wystarczy nastawić zegarek. Dobrą metodą jest też spróbowanie lub przekrojenie - nie powinien mieć smaku surowej mąki. Uwaga: Włoskie spaghetti może dochodzić jeszcze po odcedzeniu. Dobrą praktyką w przypadku niektórych dań jest dodawanie makaronu do sosu i gotowanie go, tak żeby wchłoną sos.

Gotowanie makaronu

Kategoria: Makarony

Makaron wrzucamy do wrzącej wody. W przypadku spaghetti, gdy zmięknie dociskamy do dna garnka, by był zanurzony w wodzie, wówczas równomiernie się ugotuje. Podczas gotowania często trzeba od czasu do czasu mieszać, aby makaron nie przywierał do dna garnka i nie sklejał się.

Odcedzanie makaronu

Kategoria: Makarony

Ugotowany makaron powinien być nieco twardawy, czyli al dente. Razem z wodą należy wlać go do cedzaka i dokładnie odsączyć z wody. Następnie makaron wykładamy na ogrzany półmisek, jednak najlepszym sposobem jest wymieszanie go sosem jeszcze w garnku.

Porcje podawanego makaronu

Kategoria: Makarony

Jeśli makaron podawany jest na przystawkę, należy ugotować 60-80 g na osobę, jeśli na danie główne - 100 g na osobę. W rzeczywistości ilość makaronu zależy od rodzaju sosu (sycący czy lekki). Dla 4 osób najlepiej ugotować 500 g makaronu.

Woda i sól

Kategoria: Makarony

Makarony należy gotować w dużej ilości wody: na 100 g makaronu trzeba zagotować 1 l wody. Garnek powinien być odpowiednio duży, tak żeby makaron podczas gotowania był całkowicie zanurzony w wodzie.

Do garnka wlać wodę, zagotować i posolić: na 1 l wody 1 łyżeczka soli. Żeby się upewnić, czy woda jest odpowiednio słona, można spróbować - powinna mieć lekko słonawy smak. Makaron nie będzie się sklejał, gdy podczas gotowania do wody doda się łyżeczkę oleju.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl