Kasza jaglana z cukinią i pieczarkami

Kategoria: Bez mięsa

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,

- 1 cukinia pokrojona w kostkę,

- 5 dużych pieczarek pokrojonych w słupki,

- 1 duży pomidor lub poza sezonem 1 puszka całych pomidorów,

- 1 cebula,

- 1 ząbek czosnku,

- 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- natka koperku, bazylia, tymianek, oregano,

- sól i pieprz do smaku,

- starty ser dojrzewający np. bursztyn.

 

Przygotowanie:

Kasza jaglana z cukinią i pieczarkami

1. Kasze jaglaną gotujemy około 20 minut (na pół szklanki kaszy wlewamy do garnka szklankę wody), dodajemy masło lub olej rzepakowy, solimy. Mieszamy od czasu do czasu aż do odparowania wody.

2. Cebulę smażymy na dużej patelni na oliwie aż się zarumieni.

3. Dodajemy drobno posiekany czosnek, mieszamy.

4. Dodajemy cukinię, smażymy 10 minut, mieszając.

5. Dodajemy pomidory, sól, pieprz, bazylię, oregano i tymianek. Smażymy 10 minut, aż sos zgęstnieje.

6. Dodajemy pieczarki i kaszę jaglaną. Mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut.

7. Na talerzu posypujemy koperkiem i serem..

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl