Kasza jęczmienna z brokułami

Kategoria: Bez mięsa

Kasza jęczmienna z brokułami

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,

- 1 brokuł (same różyczki) lub opakowanie brokuła mrożonego,

- 1 duży pomidor,

- 1 cebula,

- 1 ząbek czosnku,

- 2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżo startego),

- 3 łyżki masła,

- 1 pęczek pietruszki,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Brokuł gotujemy osobno w garnku lub na parze.

2. Siekamy drobno cebulę i smażymy na dużej patelni na maśle aż się zarumieni.

3. Dodajemy drobno posiekany czosnek, mieszamy.

4. Wsypujemy wcześniej dokładnie przepłukaną kaszę, dolewamy tyle wody żeby płyn przykrył wszystko. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

5. Dodajemy imbir, przetartego pomidora, sól i pieprz.

6. Kiedy kasza zacznie gęstnieć, musimy bardzo często mieszać tak żeby cała woda odparowała, a masa się nie przypaliła.

7. Dodajemy wcześniej ugotowanego brokuła i delikatnie mieszamy. Czekamy aż cała woda odparuje.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl