Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi

wg. dr Petera J. D' Adamo

....."To co żywnością jest dla jednego człowieka może być trucizną dla drugiego"- dr Peter J. D' Adamo.
"Wierzyłem, że na ziemi nie ma dwóch ludzi, którzy byliby identyczni; dwóch ludzi o takich samych odciskach palców, zarysie ust lub brzmieniu głosu. Podobnie jak nie ma dwóch identycznych ździebeł trawy lub płatków śniegu. I dlatego, iż czułem, że wszyscy ludzie różnią się od siebie, nie przychodził mi do głowy żaden logiczny powód, dla którego powinni jeść takie same pokarmy. Stało się dla mnie jasne, że skoro każdy mieści się w niepowtarzalnym ciele o różnej sile, słabości i upodobaniu do określonego jedzenia, to jedynym sposobem na zachowanie zdrowia lub leczenie choroby jest dostosowanie się do tych specyficznych potrzeb każdego pacjenta".

James D' Adamo

"Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń....... Od dawna wiemy, że istnieje ogniwo łączące proces, który prowadzi albo do ścieżki zdrowia, albo do ponurego szlaku chorobowego...... Obecnie zaczynamy odkrywać jak wykorzystywać grupę krwi jako swego rodzaju komórkowy odcisk palca, który ujawnia wiele z wielkich tajemnic okrywających nasze poszukiwanie dróg prowadzących do dobrego zdrowia...... Nasze rozumienie grupy krwi przesuwa naukę genetyki znacznie do przodu poprzez jednoznaczne stwierdzenie, że każdy byt ludzki jest całkowicie inny."

Dr Peter J. D' Adamo i Catherine Whitney -"JEDZ ZGODNIE ZE SWOJĄ GRUPĄ KRWI"

Dieta do grup krwi wyjaśnia nam dlaczego niektórzy ludzie tracą na wadze stosując konkretne diety, podczas gdy inni nie; dlaczego niektórzy pozostają witalni przez całe życie, podczas gdy u innych następuje pogorszenie intelektu i stanu psychicznego.

Opracowane diety przez dr Adamo, oraz kilka wybranych przypadków zmiany zdrowia pacjentów po dostosowaniu się do zaleceń podanych w powyższej książce opisuję na następnych stronach

Szczegóły w książce"JEDZ ZGODNIE ZE SWOJĄ GRUPĄ KRWI" dr Peter J. D' Adamo i Catherine Whitney - wyd. W-wa 2000r.

Dieta zgodna z grupą krwi "0" - Myśliwy

"Myśliwy"- Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę ?

Około 40 tysięcy lat temu styl życia związany z "polowaniem na zwierza", predysponował wchodzącego na szczyt łańcucha pokarmowego człowieka Cro-Magnon do jedzenia prawie wyłącznie mięsa. Organizm naszych przodków, który posiadał składnik cukrowy o najprostszej budowie, charakterystycznej dla grupy krwi "0", był więc przyzwyczajony do jedzenia mięsa. Z tego powodu osoby z grupą krwi "O" wciąż powinny spożywać stosunkowo duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, aby być w dobrej formie i chronić swoje zdrowie. Taka dieta zapewnia im właściwy poziom rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i żelaza.

"Myśliwy" - ta grupa ludzi ma skłonność do alergii, astmy, artretyzmu, zapalenia stawów, chorób wirusowych i zaburzeń krzepnięcia krwi. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy często zatrzymuje płyny w organizmie, co wiąże się z nadwagą i uczuciem zmęczenia. Wrzody, zgaga, problemy z wypróżnianiem, nowotwór jelita grubego- to typowe dla tej grupy krwi. Aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania źle dobranego pokarmu, osobom tym potrzebne są dodatkowe dawki witamin z grupy "B", jak również odwadniające i przeciwzapalne rośliny.

Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu według dr P.J.D' Adamo :

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnięcina, mięso bawołu, serce, wątróbka, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Ryby i owoce morza
Wskazane: aloza, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, sieja, okoń prążkowany, płytecznik, pstrąg tęczowy, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź.
Unikać: barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydlaka, suma, śledzia marynowanego, tasergal, włócznik.

Jaja i nabiał
Wskazane: brak, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, maślanka, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych.

Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów: nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola aduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać: fasoli: copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy: amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Przetwory zbożowe
Wskazane: brak, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: pszenicy, mąki z owsa, mąki kukurydzianej, otrębów z owsa i z pszenicy, owsianki, płatków familia, kukurydzianych, siedem zbóż.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezekiela.
Unikać: angielskich bułek, bułek z otrębami owsa, chleba z pszenicy, chleba wieloziarnistego, bułek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki pszennej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokobiałkowego chleba.

Ziarna i makarony
Wskazane: brak ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy "0".
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu: grysikowego, soba, ze szpinaku, mąki: couscous, glutenowej, grahama, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola,glony morskie, kalarepa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, ketamia, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czarnych oliwek, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, gorczycy zielonej, grzybów shiitake, kalafiora, kiełków, lucerny, oliwek greckich, oliwek hiszpańskich, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki: ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych,plantanów, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasowy, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy
Wskazane: curry, kelp, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenja.
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe
Wskazane: cayenne, chmiel, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy.

Używki
Wskazane: woda gazowana.
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych.

Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi".

Dieta zgodna z grupą krwi "A" - Rolnik

"Rolnik"- Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę?

Około 15-20 tysięcy lat temu, gdy na świecie zaczęło przybywać coraz więcej ludzi, brak łatwej zdobyczy zmusił naszych przodków z grupą krwi "O" do poszukiwania innych źródeł pożywienia. Z tego powodu pewna grupa osób "przestawiła się" na bardziej rolniczy styl życia i sposób odżywiania. Właśnie wśród tych pierwszych rolników wykształciła się grupa krwi "A" z "roślinożernym" kodem genetycznym.

"Rolnik" - ta grupa ludzi wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego.

Choroby dróg oddechowych: częste przeziębienia, katary, zapalenie oskrzeli i ucha środkowego, a także choroba płuc i astma - to typowe dla tej grupy. Grupa "A" jest biologicznie predysponowana do chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby serca, cukrzycy i raka ( najczęściej : trzustki, prostaty i sutka ). Cechą tej grupy jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. Odpowiednia dieta powinna bazować na produktach roślinnych, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jednak aby utrzymać w dobrym stanie system immunologiczny i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów oraz problemów ze strony układu krążenia, osoba z grupą krwi "A" powinna szczególnie zadbać o dostateczną ilość takich składników jak: żelazo, witaminy B12, C, E, kwas foliowy i pantotenowy, bioflawonoidy. Cennym uzupełnieniem ich diety jest dodatek zielonej herbaty, imbiru, głogu i pietruszki.

Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu według dr P. J. D' Adamo:

Mięsa i drób
Wskazane: Wyeliminować mięso i drób z diety. Obojętny : indyk, kurczak, przepiórka.
Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi,jagnięciny, kaczek, królika, kuropatw, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Ryby i owoce morza
Wskazane: ryna, dorsz, grank, karp, łosoś, makrela, okoń, pstrąg , pstrąg morski, sardynka, sieja, ślimaki, szczupak, srebrny okoń, żółty okoń.
Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Obojętne : jogurty, kefir, mleko kozie, sery : feta, kozi, farmer, mozzarella - chudy.
Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju krokoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki
Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: czerwona soja, fasola: azuki, czarna, pinto, zielona, groszek "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
Unikać: fasoli copper, lima, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

Przetwory zbożowe
Wskazane: kasza, amarant, gryka.
Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków : familia, grape nuts, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezekiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, pieczywo ryżowe.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębów pszennych, chleba :pełno-pszenicznego, wieloziarnistego, z mąki durum, z mąki macowej, wysokobiałkowego, pumpernikla.

Ziarna i makarony
Wskazane: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owsiana.
Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, , chrzan, cykoria, czosnek, dynia, kalarepa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, tofu.
Unikać: bakłażana, kapusty :białej, chińskiej, czerwonej , oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pieczarek, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

Owoce
Wskazane: ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, morele, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfruty, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, wiśnie, żurawina.
Unikać: bananów, mandarynek, mango, melona, orzechów kokosowych, papai, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: sok : ananasowy, grejpfrutowy, z ciemnej wiśni, z marchwi, , z moreli, z selera, z suszonej śliwki, z ananasa, grejpfrutowy, woda (z cytryną).
Unikać: soku : pomarańczowego, pomidorowego, z papai.

Przyprawy
Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Unikać: kaparów, octu : białego, z jabłek, winnego czerwonego, pieprzu białego,cayenne, ziarnistego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec,imbir, lucerna, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, kozieradka pospolita, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń.
Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa, kawa regularna (z kofeiną).
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Seltzera, wody sodowej.

Inne przyprawy
Wskazane: musztarda.
Unikać: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.

Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney"Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi".

Dieta zgodna z grupą krwi "AB" - Enigma

"Enigma"- Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę?

Dr Adamo określił tę grupę jako enigmatyczną ponieważ jej genetyczna dwoistość sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności. Grupa krwi AB powstała niespełna tysiąc lat temu, jest rzadko spotykana (2 do 5 procent populacji) i biologicznie złożona. Nie można jej charakterystyki dopasować jednoznacznie do jakiejkolwiek innej grupy krwi. Antygeny wytwarzane przez grupę krwi AB są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, czasami B, a niekiedy są połączeniem ich obu. Większość żywności, niewskazanej dla osób z grupą krwi A bądź B, jest na ogół zła także dla grupy AB, chociaż występuje kilka wyjątków. Pomidory są tego doskonałym przykładem. Grupy krwi A i B nie tolerują lektyn w nich zawartych, podczas gdy osoby z grupą krwi AB mogą spożywać pomidory bez żadnych dostrzegalnych skutków ubocznych.

Osoby z grupą krwi AB są często silniejsze i bardziej aktywne niż z grupą krwi A, których przodkowie prowadzili osiadły tryb życia. Ta dodatkowa siła witalna może być spowodowana tym, że ich pamięć genetyczna wciąż zawiera pozostałości zamieszkujących stepy przodków grupy krwi.

Dla grupy AB, mającej wyższą zachorowalność na raka żołądka z powodu niskiego poziomu kwasu żołądkowego, jest bardzo korzystne zażywanie dodatków uzupełniających z witaminą C. Nie oznacza to jednak, że można zażywać ją jednorazowo w dużych ilościach (C1000 mg i wyżej), ponieważ ma ona tendencję do podrażniania żołądka. Lepsze efekty zdrowotne da zażywanie jej np. 2 razy po 500 mg. Niekorzystna reakcja na stres i predyspozycje do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, ze w grupie AB stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę, astmę i nowotwory. Typowe dla tej grupy są infekcje wirusowe, zaburzenia centralnego układu nerwowego, choroby autoimunologiczne oraz takie choroby układu krążenia jak wylewy, zawały i udary.

Grupa AB wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego. Aby go zwiększyć w pierwszym rzędzie należy dostarczyć odpowiednią ilość antyutleniaczy oraz takich roślin jak np. zielona herbata, czosnek, brokuły, seler i imbir.

Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu według dr P.J.D'Adamo:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik.
Unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza
Wskazane: tuńczyk biały, aloza, anioł morski, dorsz, graniki, jesiotr, makrela, pstrąg tęczowy, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk, żaglica, okoń.
Unikać: barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, łupacz, małży, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: jogurt, kefir, kwaśna śmietana, mleko kozie, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser kozi, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmezan.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: oliwa z oliwek.
Unikać: oleju: bawełnianego, z kukurydzy, krokoszowego, słonecznikowego, sezamowego.

Orzechy i pestki
Wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzeszki ziemne.
Unikać: masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, nasion sezamu, pestek słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasolka pinto, soczewica zielona.
Unikać: fasoli aduke, adzuki, czarnej, garbanzo, fava, limeńskiej, nerkowatej, groszku "czarne oczko".

Przetwory zbożowe
Wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsiane, owsianka, proso, ryż dmuchany, żyto.
Unikać: gryki, kamutu, kaszy, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezekiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, chrupki żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Unikać: bułek kukurydzianych.

Ziarna i makarony
Wskazane: makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy, ryż dziki.
Unikać: makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej, mąki jęczmiennej.

Warzywa
Wskazane: bakłażany, brokuły, burak, czosnek, gorczyca, kalafior, kiełki lucerny, mniszek lekarski, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki, tofu, grzyby majtake.
Unikać: awokado, fasoli limejskiej, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki.

Owoce
Wskazane: agrest, ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, kiwi, wiśnia, maliny, jeżyny, śliwki: czerwone, ciemne, zielone, wiśnia, winogrona: czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Unikać: opuncji, bananów, mango, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z kapusty, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny.
Unikać: soku pomarańczowego.

Przyprawy
Wskazane: chrzan, curry, czosnek, miso, pietruszka.
Unikać: anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu białego, pieprzu białego, pieprzu czarnego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: echinacea, głóg, imbir, korzeń lukrecji, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, liście truskawki, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, podbiału, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: kawa bezkofeinowa, kawa regularna (z kofeiną), herbat zielona.
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl