Tiramisu

Kategoria: Bez pieczenia

Przepis na prawdziwe włoskie tiramisu.

Tiramisu

 

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 10

 

Składniki:

-2 serki mascarpone,

- jedno jajko,

- biszkopty savoyard,

- zimna kawa (najlepiej mielona),

- cukier puder według uznania,

- kakao do posypania.

 

Przygotowanie:

1. Oddzielamy żółtko od białka. Ubijamy białko na sztywną pianę.

2. Zaparzamy kawę, najlepiej mieloną. Czekamy aż całkowicie wystygnie. W kawie będziemy moczyć biszkopty.

Tiramisu w całości

3. W dużej misce łączymy pianę z białka, żółtko, serki mascarpone i cukier puder. Dokładnie mieszamy.

4. Biszkopty moczymy w kawie - zanurzamy całkowicie dosłownie na sekundę, tak żeby nie nasiąkły.

5. W odpowiednim naczyniu układamy na dnie warstwę biszkoptów (jeden obok drugiego).

6. Na biszkopty wykładamy połowę masy kremowej.

7. Układamy drugą warstwę biszkoptów na masie.

8. Wykładamy pozostałą część masy kremowej.

9. Całość posypujemy najlepszym kakaem.

10. Naczynie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl