Śniadanie

Jaja w czyśćcu

Kategoria: Śniadanie

Czas: około 30 minut

Ilość porcji: 2

Rozgnieciony czosnek na patelni

 

Składniki:

- 1 puszka najlepszych całych pomidorów,

- 4 jajka,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 3 ząbki czosnku,

- bazylia,

- tymianek,

- oregano,

- parmezan,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), ząbki czosnku rozgniatamy i wrzucamy na patelnię dosłownie na 2 minuty (czosnek nie może się przypalić, najlepiej jak się tylko troszeczkę zarumieni).

2. Dodajemy całą puszkę pomidorów, bazylię, oregano, tymianek, sól i pieprz.

3. Czekamy około 15 minut aż sos się zredukuje czyli zrobi się gęsty.

Jaja w czyśćcu gotowe

4. Łyżką robimy miejsce na jajka i ostrożnie wbijamy je na patelnie ale tak żeby były osobno - nie mieszamy.

5. Patelnie przykrywamy i dusimy około 15 minut na mały ogniu. Żółtka po sprawdzeniu widelcem powinny być twarde. Co trzy minuty można podnieść przykrywkę i wylać zbierającą się wodę.

6. Na koniec wszystko posypujemy tartym parmezanem.

7. Czekamy aż się zarumieni.

 

Smacznego.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl